Sveriges enda märkesförsäkring för Dacia
Vinterdäck
Redan vid fem plusgrader förlorar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Därför är det bra att byta däck i god tid innan för en säker körning. Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.
Datum för vinterdäck
- Mellan 1 december - 31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag.
- Från och med 1 oktober får du sätta på och använda dubbdäck, men senast 15 april ska de plockas av om det inte är snö och/eller is på vägarna.
- Mellan 16 april - 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.
Olika typer av vinterdäck
Dubbdäck
Dubbdäck har ett grovt mönster och ytskiktet är försett med metallpiggar som kallas dubbar. Dubbarna ger däcken extra bra grepp vid blixthalka och andra isväglag.
- Fördelar: bromssträckan blir kortare och ger mer kontrollerad körning på utmanande väglag med mycket snö och is.
- Nackdelar: sliter mer på vägar, ökad bullernivån och bromssträckan blir längre på torra asfaltsvägar. I vissa delar av landet råder det även dubbdäcksförbud.
Dubbfria däck (friktionsdäck)
Dubbfria däck kan vara anpassade för antingen nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden. Nordiska vinterdäck har fler sajpningar (sicksackmönstrade spår) och en mjukare gummiblandning, som gör att köregenskaperna till viss del liknar dubbdäck. Mellaneuropeiska vinterdäck är optimerade för varmare klimat och vägar som inte är täckta av snö eller is.
- Fördelar: dubbfria däck låter mindre och sliter mindre på vägarna.
- Nackdelar: däcken ger sämre grepp på is jämfört med dubbdäck, men har din bil antisladdsystem är skillnaden dock marginell.
Mönsterdjup på vinterdäck
Lagen kräver att mönsterdjupet är minst 3 mm. Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter. Redan vid 5 mm betraktas däcket inte längre som ett säkert vinterdäck.
För att mäta mönsterdjupet kan du antingen använda dig av en mönsterdjupsmätare, tumstock eller en linjal. Tänk på att mönsterdjupet slits ner i takt med att du kör. Därför behöver du kontrollera mönsterdjupet regelbundet och inte bara i början på vintersäsongen
Rätt lufttryck
Köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, bränsleförbrukningen och slitaget. Sedan 2014 är det obligatoriskt med däckövervakningssystem för nya bilar. Systemen varnar om lufttrycket är för lågt.
- Rekommenderat lufttryck för däcken står i instruktionsboken.
- Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck.
- Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.
Däckens ålder
Livslängden på däck varierar beroende på vilket typ av däck det är, tillverkare, hur de förvaras, hur de körs, om det är rätt däcktryck och vilket klimat de brukas i. Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minskas även om bilen används sällan. Vi rekommenderar att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum.
På sidan av däcket finns en fyrsiffrig tillverkningskod – DOT-märkning (Department of Transportation). De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat. De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat. Exempelvis 1019. Däcket är då tillverkat vecka 10, år 2019.
Fler lagar och regler
I Sverige har vi flera lagar och regler som reglerar användningen av olika typer av bildäck.
- Du får aldrig blanda däcktyper – samtliga däck ska vara av samma typ. Har du dubbdäck bak på bilen ska du även ha det fram. Samma sak gäller för dubbfria däck.
- Vinterdäck för släpvagn – samma datum gäller som för personbil. Har dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Däremot får du dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck med en bil som har dubbfria däck.
- Lokala regler för dubbdäck – i vissa städer råder det dubbdäcksförbud på vissa gator. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor.
Nya krav på vinterdäck
Från och med 1 december 2024 gäller skärpta krav för användning av dubbfria vinterdäck i Sverige. För att ett dubbfritt vinterdäck ska räknas som ett vinterdäck måste det nu vara märkt med symbolen "alptopp/snöflinga" (3PMSF) – ett berg med tre toppar och en snöflinga.
Undantag
Det finns undantag från kravet om att använda vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen. Det är dessutom tillåtet att, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.
Så gäller bilförsäkringen
Har du halvförsäkring eller helförsäkring kan du få ersättning för däcken om de blir stulna. De däck som inte sitter på bilen ska vara förvarade i enskilt låst utrymme som bara du har tillgång till.
Om dina däck förvaras på däckhotell är det deras ansvar att se till att dina däck inte blir stulna.
Boka tid för att byta däck
Kontakta din lokala Dacia-verkstad för att på boka tid för däckskifte.
Har däcken blivit stulna?
Har du en halv- eller helförsäkring hos oss ingår stöldförsäkring. Om du har du råkat ut för inbrott och fått däcken stulna anmäler du stölden till polisen och sedan till oss.
Är däcken slitna?
Behöver du köpa nya däck gör du detta enklast hos din närmaste Daciaverkstad. Kostnaden kan du dela upp på fyra månader via ditt CarPaykort – helt utan extra kostnad.
Sommardäck
Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag. Läs våra rekommendationer för sommardäck.